Βράχος φωνής

Το βράχος φωνής είναι ένας γενικός όρος ο οποίος περιγράφει ανώμαλη αλλαγή της φωνής. Στην κατάσταση αυτή η φωνή μπορεί να ακούγεται ανασαίνουσα, γρατζουνιστή, τεταμένη ή μπορεί να υπάρχουν αλλαγές στην ένταση της ή στον τόνο της. Οι αλλαγές στον ήχο συμβαίνουν κυρίως σε διαταραχές των φωνητικών χορδών. Όταν ανασαίνουμε οι φωνητικές χορδές παραμένουν σε απόσταση. Όταν μιλάμε ή τραγουδάμε συμπλησιάζουν και όσο ό αέρας φεύγει από τους πνεύμονες δονούνται και παράγουν ήχο.

ΑΙΤΙΑ

Υπάρχουν πολλά αίτια βράγχους φωνής. Ευτυχώς τα περισσότερα δεν είναι σοβαρά και παρέρχονται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα πιο συνήθη αίτια είναι η οξεία λαρυγγίτιδα (οίδημα των φωνητικών χορδών) που συνήθως συμβαίνει στο κοινό κρυολόγημα, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού ή από έντονη φωνή (ουρλιαχτό) π.χ. στο γήπεδο ή σε συναυλία. Παρατεταμένη βραχνάδα μπορεί να παρουσιαστεί όταν χρησιμοποιούμε τη φωνή πολύ ή πολύ δυνατά ή όχι σωστά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Οι συνήθειες αυτές μπορεί να δημιουργήσουν τύλους (κάλους) στις φωνητικές χορδές (π.χ. τραγουδιστές) ή πολύποδες (πιο εκτεταμένο οίδημα των φωνητικών χορδών). Οι κάλοι είναι συνήθεις σε παιδιά ή ενήλικες που φωνάζουν δυνατά στο παιχνίδι ή την εργασία.

Άλλη μία συνήθης αιτία βραχνάδας σε μεγαλύτερους ενήλικες είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση,όταν δηλαδή το γαστρικό υγρό του στομάχου παλινδρομεί στον οισοφάγο και ερεθίζει τις φωνητικές χορδές. Συνήθως η φωνή είναι χειρότερη το πρωί και βελτιώνεται στη διάρκεια της ημέρας. Τα άτομα αυτά μπορεί να έχουν την αίσθηση του ξένου σώματος στο λαιμό ως κολλημένης βλέννας ή μία έντονη επιθυμία να καθαρίσουν τον λαιμό τους.

Το κάπνισμα είναι μία άλλη αιτία βραχνάδας. Επειδή το κάπνισμα είναι βασικός παράγοντας επικινδυνότητας στον καρκίνο του λάρυγγα εάν οι καπνιστές παρουσιάζουν επίμονη βραχνάδα καλό είναι να επισκεφθούν τον ωτορινολαρυγγολόγο.

Άλλες αιτίες βραχνάδας, όχι τόσο συχνές είναι οι αλλεργίες, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, τα τραύματα του λάρυγγα, νευρολογικές διαταραχές και σπάνια, μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια, η έμμηνος ρύση.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΩ ΩΡΛ;

1) Εάν η βραχνάδα έχει διάρκεια μεγαλύτερη από δύο εβδομάδες.

2) Εάν η βραχνάδα συνοδεύεται από

  • αιμόπτυση
  • δυσκoλία στην κατάποση
  • μία ψηλαφητή μάζα στον τράχηλο
  • πόνο στο αυτί

3) Ολική απώλεια της φωνής ή ξαφνική αλλαγή στη φωνή που διαρκεί πάνω από μερικές μέρες.

ΠΩΣ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ Η ΒΡΑΧΝΑΔΑ;

Ο ΩΡΛ θα εξετάσει τις φωνητικές χορδές τοποθετώντας ένα καθρέπτη στο πίσω μέρος του λαιμού. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί η ενδοσκόπηση του λάρυγγα με εύκαμπτο ή άκαμπτο ενδοσκόπιο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία της βραχνάδας εξαρτάται κυρίως από την αιτία. Οι περισσότερες βραχνάδες θεραπεύονται με ξεκούραση της φωνής (αφωνία), ή τροποποιώντας τη χρήση της φωνής. Εάν διαπιστωθεί πολύποδας των φωνητικών χορδών χρειάζεται χειρουργική αφαίρεση. Αποφυγή του καπνίσματος ή του παθητικού καπνίσματος συνιστάται σε όλους τους ασθενείς. Η καλή ενυδάτωση (πολλά υγρά) μπορεί να βοηθήσουν. Οι λογοθεραπείες σε περίπτωση βραχνάδας από κακή ή εκτεταμένη χρήση της φωνής, μπορεί να βοηθήσουν.

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ Ή ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΗΠΙΑΣ ΒΡΑΧΝΑΔΑΣ;

  • Διακοπή ή ελάττωση του καπνίσματος όσο είναι δυνατόν
  • Αποφυγή ουσιών που αφυδατώνουν το σώμα, όπως το αλκοόλ και η καφείνη
  • Αποφυγή παθητικού καπνίσματος
  • Λήψη άφθονων υγρών κυρίως νερού.
  • Χρήση στο σπίτι υγραντήρων.
  • Προσοχή στη διατροφή (οχι πολλά καυτερά )
  • Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε την φωνή σας για μεγάλο χρονικό διάστημα και δυνατά.
  • Αποφυγή ομιλίας και τραγουδιού όταν η φωνή σας είναι βραχνή