Τι είναι οι εμβοές;

Τι είναι οι εμβοές;

Με τη λέξη εμβοές (βουητά) που μερικές φορές λέγεται και ‘θόρυβος στο κεφάλι’ εννοούμε τους ήχους που έρχονται από το εσωτερικό του κεφαλιού. Για πολλούς ανθρώπους, το βουητό είναι ένα κουδούνισμα στο ένα ή στα δυο αυτιά. Για σας, μπορεί να είναι ένας βόμβος, ένα σφύριγμα, κρότος ή σαν βουητό θάλασσας. Οι εμβοές μπορεί να είναι διαρκείς ή παροδικές.

Είναι οι εμβοές στ΄ αυτιά συχνό πρόβλημα;

Ναι. Σχεδόν ο καθένας κάποια στιγμή έχει νιώσει για λίγα λεπτά ένα ελαφρύ κουδούνισμα ή άλλους ήχους στο αυτί. Μερικά άτομα έχουν πιο ενοχλητικές και συνεχείς μορφές εμβοών.

Περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικάνοι, θεωρούν την εμβοή σαν πρόβλημα. Ένα εκατομμύριο ή και περισσότερα άτομα, θεωρούν ότι οι εμβοές τούς εμποδίζουν να έχουν μια φυσιολογική ζωή.

Οι εμβοές είναι ασθένεια;

Όχι. Όπως ο πυρετός ή ο πονοκέφαλος συνοδεύει πολλές διαφορετικές ασθένειες, έτσι και οι εμβοές είναι ένα συχνό σύμπτωμα πολλών προβλημάτων, είτε σωματικών είτε ψυχολογικών.

Τι προκαλεί τις εμβοές;

Πολύ συχνά η αιτία των εμβοών παραμένει ένα μυστήριο. Μόνο όταν ένας συγκεκριμένος παράγοντας συνδέεται με την εμφάνιση ή την εξαφάνιση των εμβοών μπορούμε ν΄ αναφερθούμε με σιγουριά στην αιτία. Χτυπήματα στο κεφάλι, μεγάλες δόσεις συγκεκριμένων φαρμάκων όπως η ασπιρίνη, αναιμία, υπέρταση, έκθεση σε μεγάλο θόρυβο, άγχος, βύσμα κυψέλης στο αυτί και διάφοροι τύποι όγκων, αποτελούν παραδείγματα των διαφόρων καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν τις εμβοές.

Τι συμβαίνει στο κεφάλι μου ώστε να προκληθούν οι εμβοές;

Αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το πώς παράγονται οι ήχοι στον εγκέφαλο, δεν είναι γνωστή η ακριβής διαδικασία. Μόνο ένα πράγμα είναι σίγουρο, οι εμβοές δεν είναι θέμα φαντασίας του ασθενή.

Το ότι έχω εμβοές στο αυτί σημαίνει ότι θα έχω και ακουστική απώλεια;

Όχι αναγκαστικά. Αν και οι εμβοές είναι ένα σύμπτωμα το οποίο έχουν πολλά από τα άτομα με ακουστική βλάβη, δεν σημαίνει ότι ο καθένας με εμβοές στ΄ αυτιά θα έχει και ακουστική απώλεια. Μερικά άτομα έχουν, ενώ μερικά άλλα όχι.

Γιατί οι εμβοές χειροτερεύουν το βράδυ;

Κατά την διάρκεια της ημέρας, διασπάται η προσοχή σας σε διάφορες ασχολίες, ενώ και οι ήχοι γύρω σας μπορεί να κάνουν τις εμβοές λιγότερο αισθητές. Όταν το περιβάλλον γύρω σας είναι ήσυχο, οι εμβοές στ΄ αυτιά μπορεί να φαίνονται πιο δυνατές και με μεγαλύτερη διάρκεια. Η κούρασή σας, επίσης, μπορεί να χειροτερέψει τις εμβοές.

Τι θα πρέπει να κάνω για τις εμβοές στ΄ αυτιά;

Από τη στιγμή που οι εμβοές είναι ένα σύμπτωμα, το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να γίνει διάγνωση της βασικής αιτίας. Θα πρέπει να κάνετε μια ιατρική εξέταση με ιδιαίτερη προσοχή στον έλεγχο των παραγόντων εκείνων που συνήθως συνδέονται με τις εμβοές στ΄ αυτιά-όπως η υψηλή πίεση του αίματος, η λειτουργία του συκωτιού, η λήψη ορισμένων φαρμάκων ή και διάφορες αλλεργίες. Η ακοή σας θα πρέπει να ελεγχθεί από έναν Ωτορινολαρυγγολόγο ο οποίος θα διαγνώσει αν υπάρχει ακουστική απώλεια.

Ποια είναι η θεραπεία για τις εμβοές;

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις εμβοές είναι η ελάττωση της κυρίας αιτίας. Δυστυχώς, αρκετά συχνά η αιτία δεν μπορεί να διαπιστωθεί, αλλά σε μερικές περιπτώσεις οι εμβοές από μόνες τους μπορεί να χρειαστούν θεραπεία. Η θεραπεία μπορεί να γίνει με φάρμακα, με βιταμίνες ή με βιοανάδραση, ύπνωση και με συσκευές εκκώφανσης, οι οποίες είναι μορφές θεραπείας που έχουν διαπιστωθεί πολύ βοηθητικές για μερικά άτομα. Οι ‘ομάδες αυτοϋποστήριξης’ μπορούν να μοιράζονται διάφορες πληροφορίες και στρατηγικές που θα τους βοηθήσουν να ζήσουν με το πρόβλημά τους.

Άτομα με ελαφρά μορφή εμβοών, γενικά δεν χρειάζονται θεραπεία. Αν διαπιστωθεί ότι δεν πάσχουν από κάποια αρρώστια ή από κάποια σοβαρή εγκεφαλική βλάβη ή διαταραχή ή ακόμα ότι δεν είναι βαρήκοα, συνήθως διαπιστώνουν ότι μπορούν ν΄ αντιμετωπίσουν τις εμβοές στ΄ αυτιά ή ακόμα και να τις αγνοήσουν.

Τι είναι οι συσκευές εκκώφανσης;

Οι συσκευές εκκώφανσης μοιάζουν με τα ακουστικά βαρηκοΐας και παράγουν ήχους, οι οποίοι ‘αποκρύπτουν’ ή σκεπάζουν τις εμβοές. Μερικά άτομα προτιμούν τέτοιου είδους εξωτερικούς ήχους από το βουητό στο κεφάλι τους. Τα χαρακτηριστικά των εμβοών, όπως ο τόνος και η ένταση, καθορίζουν το είδος του θορύβου που θα εφαρμοστεί. Όταν ένα άτομο παρουσιάζει ακουστική απώλεια παράλληλα με τις εμβοές στ΄ αυτιά, οι συσκευές εκκώφανσης και τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να λειτουργήσουν μαζί σαν ένα ‘εργαλείο’.

Όπως συμβαίνει και με τις άλλες μορφές θεραπείας, οι συσκευές εκκώφανσης είναι χρήσιμες για μερικούς αλλά όχι για όλους τους ανθρώπους.

Όπως επίσης και στα ακουστικά βαρηκοΐας, η λεπτομερής και προσεκτική εξέταση από τον Ωτορινολαρυγγολόγο θα βοηθήσει κατά πόσο οι συσκευές εκκώφανσης βοηθάνε πραγματικά τον ασθενή.

Μπορεί το ακουστικό βαρηκοΐας να βοηθήσει τις εμβοές;

Εάν έχετε ακουστική απώλεια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τις εμβοές καθώς και να ενισχυθεί η ακοή σας.

Επικοινωνήστε με έναν Ωτορινολαρυγγολόγο για να αποφασίσει αν θα βοηθηθείτε από τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος και ο ακουολόγος θα σας βοηθήσει στην επιλογή, την αγορά και την τοποθέτηση των πιο κατάλληλων ακουστικών για σας. Επίσης θα σας βοηθήσει στο πώς να τα χρησιμοποιείτε πιο αποτελεσματικά.